Operaties

Luchtverkeersleiding

De organisatie van het luchtverkeer is internationaal en Europees gereglementeerd. De uitvoering (Air Traffic Management, Air traffic Control) gebeurt door luchtverkeersleiders bij Belgocontrol en Eurocontrol (boven Flight Level 195), inclusief de technische en  operationele dienstverlening (bv. meteo, vluchtplanning, communicatie met de piloten,…) ter ondersteuning van het vliegtuigverkeer op en rond de luchthavens.

Vliegend personeel

Het vliegend personeel bestaat meestal uit de piloot (captain), de copiloot (first officer) en het cabinepersoneel (cabin crew). Zij  beschikken, na een gerichte opleiding, over een specifieke licentie of vergunning.
Vracht-, zaken- en privévliegtuigen vliegen met een kleinere equipe. In vlucht is de piloot verantwoordelijk voor de algemene veiligheid van de passagiers en het vliegtuig.

Planning en analyse

Vluchtplanning, gevolgd door regelmatige analyse, is voor luchtvaartmaatschappijen, luchtvrachtbedrijven, vliegclubs e.a. belangrijk om de vlucht zo economisch, snel en veilig mogelijk te laten verlopen. De vluchtplanner werkt nauw samen met het vliegend en ondersteunend personeel , tevens in communicatie met de luchtverkeersleidingsdiensten. De piloot blijft echter verantwoordelijk voor zijn vliegplan. De flight planner gebruikt domeinspecifieke software.

Loadcontrol

Loadmaster en loadcontroller zorgen voor een correcte berekening, verdeling en controle van de lading rondom het zwaartepunt van het vliegtuig. Belangrijke elementen zijn hier het vliegtuigtype, de stoelverdeling, de brandstof, de vracht, de bagage en de afhandelingsprocedure, in samenwerking met het ondersteunend personeeL. De loadmaster gebruikt domeinspecifieke software.

Dispatch

Een dispatcher zorgt voor de organisatie, coördinatie of controle (flight watch) van het geheel of een deel van de grondactiviteiten op technisch, operationeel of organisatorisch vlak, rekening houdend met de reglementering, ter voorbereiding van- en rekening houdend met alle elementen (weerbericht, vluchtplan, beladingsplan) voor een efficiënte en veilige vlucht. De dispatcher gebruikt domeinspecifieke software.

Operations Manager

De operations manager organiseert en coödineert , in samenwerking met de stafmedewerkers de operaties van het uitvoerend en het ondersteunend personeel binnen zijn taakgebied, bv. flight ops, ground ops, MRO, productie, IT, veiligheid, kwaliteit