Educavia

EU en interreg

Educavia: uitbouw kennisregio luchtvaarttechnieken

De luchtvaartsector is booming business! De komende 20 jaar wordt een verdubbeling aan luchtvaartactiviteiten in onze regio verwacht, dus ook een verdubbeling aan jobs voor luchtvaarttechnici. Er is een snelle technische evolutie binnen de luchtvaartsector, waarbij moderne productietechnologieën worden ingezet. Er is een onevenwicht tussen het aantal opgeleide luchtvaarttechnici, het aanbod luchtvaartopleidingen en de nood vanuit de industrie. Om op die uitdagingen antwoord te bieden hebben verschillende partners binnen het luchtvaartonderwijs en de luchtvaartindustrie in Vlaanderen en Nederland de krachten gebundeld in het interregionaal project: “Educavia”. De take-off van dit project vindt plaats in januari 2018. Educavia ontwikkelt innovatieve en uniforme opleidingen voor de luchtvaarttechnici van de toekomst.

Interreg Vlaanderen – Nederland subsidieert interregionale projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Door de gerichte ontwikkeling en integratie van luchtvaartopleidingen wil Educavia de verdere groei van deze hoogtechnologische dienstensector behouden en versterken. Om de MRO-sector (Maintenance, Repair & Overhaul) te verankeren binnen de kennisregio worden er digitale leer- en opleidingsplatformen ontwikkelt. Dit bevordert de flexibiliteit en efficiëntie van het opleidingsaanbod. Educavia zal inzetten op het ontwikkelen en ondersteunen van innovatieve toepassingen van nieuwe luchtvaarttechnologieën. Onder meer elektrisch aangedreven vliegtuigen, composietmaterialen en innovatieve productieprocessen worden opgenomen in het opleidingsaanbod. De opleidingen worden aangeboden binnen het kader van de Part 66/147 regelgeving, waardoor de luchtvaarttechnici overal binnen de Europese grenzen kunnen worden ingezet. Het inrichten van een Niveau 5 opleiding biedt kansen aan werknemers en werkzoekenden die een carrièreswitch naar de luchtvaart ambiëren.

De projectpartners binnen Educavia overkoepelen samen alle stakeholders binnen de luchtvaarttechnologie. Het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC – Oostende, België) en de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS – Hoogerheide, Nederland) zijn op vandaag reeds de referentie voor luchtvaartopleidingen binnen de kennisregio. Hogeschool VIVES (West-Vlaanderen, België) en secundair onderwijspartner ZAVO (Zaventem, België) hebben elk jarenlang ervaring in het luchtvaartonderwijs. Brussels Airport House is als projectpartner van groot belang voor de link met de arbeidsmarkt. Vanuit de luchtvaartindustrie zal Flemish Aerospace Group (FLAG) en Netherlands Aerospace Group (NAG) de communicatie en samenwerking met de luchtvaart technische bedrijven in de kennisregio garanderen. De ontwikkeling van e-learning modules en digitale leerplatformen gebeurt door Holland Aviation Consultancy & Engineering Online (HACE).

Dit project komt tot stand dankzij de financiële steun van volgende overheden: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO),het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Provincie Noord-Brabant, Economische Zaken (NL), Provincie Vlaams-Brabant en Provincie West-Vlaanderen.

Contact Educavia Algemeen: Geert Keirens – GSM +32477 47 31 02 – e-mail geert.keirens@vloc.eu
Contact Educavia Media: Angélique Heynen – GSM +32470 70 62 55 – e-mail angelique.heynen@vloc.eu